Zomrel Franny Beecher, gitarista formácie Bill Haley & Comets

25.02.2014 Celý región

Norristown 25. februára (TASR) - Gitarista Franny Beecher, pilier formácie Bill Haley & his Comets v rokoch 1954-62, ktorý výraznou mierou prispel k triumfálnym úspechom hviezdnej formácie rokenrolovej éry, zomrel v pondelok v nočných hodinách v domove seniorov v okolí Filadelfie vo veku 92 rokov.

Informáciu priniesla dnes agentúra AP s odvolaním sa na dcéru zosnulého, podľa ktorej zastihla smrť jej otca v spánku.

Rodák z Norristownu mal už pred nástupom do skupiny Comets za sebou spoluprácu s jazzmanmi, vrátane Buddyho Greca a Bennyho Goodmana.

Aj keď nebol v nahrávacom štúdiu pri zrode originálnej verzie megahitu Rock Around the Clock, ktorú nahral ešte jeho predčasne zosnulý predchodca Danny Cedrone, zahral si túto skladbu pri jej premiérovom uvedení v televíznom vysielaní i vo filme.

Franny Beecher bol spoločne s niekdajšími spoluhráčmi v 80. rokoch aj pri oživení formácie, pričom nechýbal ani na americkom a zahraničnom koncertnom turné skupiny. S tými, ktorí zostali ešte medzi nami, sa k vystúpeniam vrátil aj v roku 2006.

Autora medzičasom klasických rokenrolových opusov ako Blue Comet Blues, Goofin Around, Shaky alebo Week End uviedli v roku 2012 spoločne s ďalšími členmi skupiny Comets do Rokenrolovej siene slávy.
 
 
 

Vyberte región